Pertti tässä pakkasen keskeltä, hei!

Aloitan tämän kuin entinen Simo Vaatehuoneelta: Pertti tässä pakkasen keskeltä, hei!

Vuosi on vaihtunut uuteen ja toivottavasti edellistä parempaan. Itse henkilökohtaisesti odotan, en voi sanoa kuumeisesti, mutta innolla piikkiä käsivarteen. Rokotteita on jokainen meistä elämänsä aikana saanut useita ja varmasti vähemmän tutkittuja kuin tämä nyt odotettava rokote. Uskon rokotteen turvallisuuteen ja omalta osaltaan tuovan toivoa paluusta normaaliin. Tämä siis oma mielipiteeni enkä halua enkä edes voi ohjata itse kunkin ratkaisuja.

Aiemmassa kirjoituksessani kertoilin hieman itsestäni ja harrastuksistani. Tälläkin hetkellä odottelen jäiden vahvistumista, jotta saisin pyydykset jään alle. Vielä en arvaa Päijänteelle lähteä ainakaan konevoimin. Ihan vähän vaan kävin jäänpaksuutta mittailemassa kävellen…

Mennyt vuosi oli hyvin omituinen. Moni meistä rajoitti kaiken sosiaalisen toiminnan minimiin, lähes eristäytymiseen asti. Kontakteja ylläpidettiin soitoin tai muilla digitaalisilla yhteydenpitojärjestelmillä. Kokouksia sananmukaisesti sähköistettiin. Sähköisten kokousten eduksi voi sanoa, että aikaa kului (valmistelun jälkeen) huomattavasti vähemmän kuin normaalissa kokousmallissa. Itselläni kokoukseen kului ”fyysisellä” mallilla yleensä n. 3 tuntia ja sähköisellä n. 1 tunti. Kokous koostui matkoista täältä saaristokaupunginosasta keskustaan ja takaisin sekä itse kokouksesta. Huonona puolena oli tietysti se, että kommunikointi face-to-face väheni. Kamera ei korvaa fyysistä kohtaamista. Positiiviseksi voin myös mainita sen, että kokousten järjestelemiseksi piti opetella uusia yhteydenpitotapoja. Siinähän sitä 2020 teemavuoden digitaalisuutta tehtiin konkreettiseksi.

Vuoden kohokohdaksi ainakin omasta mielestäni kohosi Pöllöwaarin joululounaat. Koolle saatiin yli 80 yhdistyksen jäsentä maukkaan jouluaterian äärelle, tosin n. 10 hengen ryhmissä, mutta kuitenkin. Kiitos siitä kaikille mukaan tulleille!

Vuosi 2021 tuo omalle kohdalleni muutoksen toimintaani. Kuten olen JSO:n Facebook-ryhmässä sekä viestillä yhdistyksen hallitukselle ilmoittanut, en ole käytettävissä yhdistyksen puheenjohtajaksi tai muuhun aktiiviseen toimintaan 2021-. Joudun toteamaan, että oma palo ja innostus eivät vaan riittäneet antamaan toimintaan sellaista draivia, jota jäsenistö ansaitsee. Samalla luovun myös Opetusalan seniorijärjestön hallituksen varajäsenen paikasta. Katsoisin sen verran tulevaisuuteen, että JSO:lla olisi mandaattia Keski-Suomen varsinaiseksi jäseneksi järjestön hallitukseen. Toivottavasti intoa löytyy!

Haluan kiittää kaikkia toiminnassa ja hengessä mukana olleita näistä muutamista vuosista näissä kuvioissa. Toki jatkan rivijäsenenä senioriopettajissa.

PS. Puheenjohtajan paikka sekä hallituspaikkoja avoinna…wink, wink, kuten nykyisin tapana!

Pertti Kabris

Puheenjohtajan kynästä (tai oikeammin digitaalisesta kirjoituslaitteesta)


Aikanaan Suomen poliittisessa elämässä puhuttiin K-linjasta. Alkuvuosi 2020 jää mieliin myös ”K- linjana”. On ollut koronaa, karanteenia, käsidesiä, kasvomaskeja ja kylmääkin, ainakin näin toukokuussa. Toivottavasti jäsenistö on selvinnyt pahimman yli ja paluu arkiseen toimintaan käynnistyy vähitellen.


Yhdistyksen osalta mennyt kevät on ollut hyvin poikkeuksellista aikaa. Kokoukset ja tilaisuudet on jouduttu peruuttamaan mm. kokoontumisrajoituksien vuoksi. Sama meno jatkuu vielä kesä- ja heinäkuun ajan. Toivottavasti syksyllä pääsemme taas toimintaan kiinni. Syksystä onkin tulossa vilkas, koska ainakin joitain tilaisuuksia, jotka peruuntuivat keväältä, pyritään sovittamaan jo aikaisempaan syksyn ohjelmistoon. Näitä ovat ”Meitä huijataan” (poliisin näkemys ikääntyviin kohdistuvista huijauksista ja väärinkäytöksistä), Juhani Kaalikosken luontokuvaus- ja matkakertomuksia sekä Digi-koulutuksen ensimmäinen osa. Näistä tulee tietoa kesän aikana. Pro Nemus-vierailu Äänekoskelle 3.9. sekä digikoulutus elokuussa ovat listalla alkupäässä ja niihin ilmoittautuminen tulee tehdä heinäkuun loppuun mennessä. Seuraa tiedottamista!


Sitten hieman itsestäni ainakin niille jäsenille, joita en ole tavannut tai jotka eivät tiedä, kuka siellä oikein kirjoittelee. Olen Äänekoskella syntynyt ja Jyväskylässä pääosan työurastani tehnyt entinen liikunnanopettaja. Jyväskylään tulin 1987 edesmenneen mäkivalmentajan Matti Pullin sijaiseksi silloiseen Kesyn kouluun (edesmennyt sekin). Kesy muutti Kuokkalaan ja minä Huhtaharjun yläkouluun (nyk. Huhtasuon koulu). Siellä vierähtikin 23 vuotta. Työrupeaman viimeiset vuodet toimin kaupungin sivistyspalveluissa päätoimisena työsuojeluvaltuutettuna.

Päijänteen kimallus Kalansaalis Koska asustan Muuratsalon saaressa Säynätsalossa, harrastukset luontaisesti liittyvät ympäröivään Päijänteen vesialueeseen. Ykkösharrastus on veneily ja siihen läheisesti liittyvä kalastus sekä kesällä että talvella jäätilanteen salliessa. Vuoden alkupuolen säät mahdollistivat retkiluistelua useita kertoja. Niin ei käy usein.

 

Vettä ja veneilyä sivuaa myös uusi harrastukseni (tai oikeammin aloittelu) kohdistuu erilaisiin köysitöihin. Tuotoslistalla on jo lepuuttajia, avaimenperiä, kansimattoja, pannunalusia...Haastavaa ja hauskaa!

JalkapalloVeteen liittyvistä harrastuksista poiketen tunnustan intohimoni jalkapallon seuraamiseen. Tätä tapahtuu paikallistasolla, valtakunnallisesti sekä joskus Suomen rajojen ulkopuolella.

FOOTBALL IS NOT THE MATTER OF LIFE AND DEATH.

IT'S MUCH MORE IMPORTANT!

Näihin sanoihin, näihin tunnelmiin... Pertti Kabris

 

Liity jäseneksi

Jäseneksi voi liittyä jokainen eläkkeellä oleva opetusalalla toiminut henkilö. Jokainen jäsen kuuluu johonkin OSJ: n paikallisyhdistykseen ja paikallisyhdistyksen kautta valtakunnalliseen järjestöön.

Liity tästä »

Tutustu tästä
jäsenetuihimme »


Liity jäseneksi

Jäseneksi voi liittyä jokainen eläkkeellä oleva opetusalalla toiminut henkilö. Jokainen jäsen kuuluu johonkin OSJ: n paikallisyhdistykseen ja paikallisyhdistyksen kautta valtakunnalliseen järjestöön.

Liity tästä »

Tutustu tästä
jäsenetuihimme »


 

 

 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry,
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki
020 748 9678 / 020 748 9736
seniorit(at)oaj.fi

www.osj.fi

Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.

Toimiston numeroihin soitettaessa puheluiden hinnat ovat seuraavat:
soitettaessa kiinteän puhelin-verkon liittymästä 8,35 snt/puhelu + 6,55 snt/min
soitettaessa matka-viestinverkon liittymästä 8,35 snt/puhelu + 18,05 snt/min.